Ook voor de partner is de bevalling een heftige gebeurtenis. Ze zien hun vrouw of vriendin pijn lijden en ze kunnen daar niets aan doen terwijl ze graag willen helpen. De hulp en de ondersteuning die ze kunnen bieden is nochtans zeer belangrijk.
Als de bevalling begonnen is, kan de aanstaande mama aangeven wat ze verlangt. Een belangrijke regel voor de partner tijdens de bevalling is dan ook goed luisteren. Het kan zijn dat de mama graag een massage wil of een nat doekje en dat dit met liefde wordt gegeven.
Daarnaast kan de partner het aanspreekpunt zijn voor de verloskundige en kan zij/hij eventueel hulp inroepen indien de aanstaande moeder dit wenst. Belangrijk is dat zij/hij veel geduld kan opbrengen. Misschien is er tijdens de bevalling geen land te bezeilen met de aanstaande moeder. Bedenk dan dat ze pijn heeft en het waarschijnlijk ook (een beetje) eng vindt en ze u nu hard nodig heeft. Als de weeën heftiger worden, kan u met haar meepuffen zodat ze zich kan blijven concentreren op haar ademhaling.
Bij de geboorte kan de mama of papa de navelstreng doorknippen. Na de geboorte kunnen er foto’s genomen worden door de partner. Zorg uiteraard voor een opgeladen accu en voldoende geheugenkaartjes!
Een toekomstige vader of moeder moet ook goed op zichzelf passen! Hij/zij moet regelmatig wat eten, vooral tijdens een wat langere bevalling en gaan zitten of het aangeven als hij/zij zich bijvoorbeeld duizelig voelt.
Een afspraak maken in het AZ Sint-Lucas ziekenhuis. Dat kunt u gemakkelijk telefonisch. U kunt ook online een afspraak aanvragen waarna u door ons secretariaat gecontacteerd wordt.